Dalmacija – Split

Dragulj jednog carstva

Davne 305. godine poslije Krista najmoćniji čovjek na svijetu, car Dioklecijan, morao je odlučiti gdje želi provesti ostatak života.

Od svih mjesta na svijetu, odlučio je dom sagraditi baš u srcu Dalmacije čime je postavio temelje za budući grad Split.

 

Slijedite njegove stope, istražite Dioklecijanovu palaču i tu regiju bogatu otocima, zadivljujućim prirodnim ljepotama poput

planine Biokovo i plaže Zlatni rat na otoku Braču te kulturnim bogatstvima koja će nadmašiti sva vaša očekivanja.

Putovanje kroz vrijeme

Kamo ići

1
POI image

Biokovo

Najveći ukras srednjodalmatinske obale i njezin jedini park prirode upravo je ova impozantna planina.

2
POI image

Dioklecijanova palača i srednjovjekovni Split

Prve urbane građevine na tome području sagrađene su u rimsko doba, o čemu svjedoči Dioklecijanova palača (uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine).

3
POI image

Imotski

Imotska jezera su prirodna atrakcija – Crveno, najdublje krško jezero u Europi, i Modro jezero, omiljeno kupalište Imoćana koje je ime dobilo po jedinstvenoj modroj boji.

4
POI image

Klis

Dvadesetak minuta sjeverno od Splita nalazi se jedno od mjesta koje je Khaleesi pokorila. Tvrđava Klis je u popularnoj seriji „Igra prijestolja” zamijenila grad Meereen.

5
POI image

Makarska

Makarska je slikovit gradić zadivljujuće ljepote koji živi od turizma i za turizam, grad mladosti, kulture, sporta i zabave. Razvio se oko prirodne luke koju štite slikoviti poluotok Sveti Petar i rt Osejava...

6
POI image

Modra špilja, Biševo

Maleni otok Biševo, udaljen manje od pet nautičkih milja od Komiže, kolijevke falkuše, krije nadaleko poznatu Modru špilju.

7
POI image

Omiš

Na tako malom području može se razgledati mnoštvo kulturno-povijesnih znamenitosti. A za one koji vole aktivan odmor, Omiš je prava destinacija.

8
POI image

Otok Brač

Nekada otok poljoprivrednika, stočara, ribara i kamenoklesara okrenut je danas turizmu, no ne zaboravlja i ne odriče se svoje tradicije.

9
POI image

Otok Hvar

Poznat je po razvedenoj obali, čistim plažama i obilju sunca, netaknutoj prirodi, mirisu lavande, maslina i vina. Upravo je Hvar otok s najviše sunčanih sati u Europi - 2700 sati godišnje. 

10
POI image

Plaža Stiniva

Usjek u more okružen visokim klisurama koje skrivaju plažu Stiniva na Visu jedva se nazire s pučine.

11
POI image

Plaža Zlatni rat

Plaža Zlatni rat jedinstvena je u svijetu. Poput jezičca pruža se gotovo pola kilometra okomito u more. Vršak te glasovite plaže stalno mijenja oblik pod utjecajem valova i morskih struja.

12
POI image

Povijesna jezgra Trogira

Stari centar grada opasan je zidinama i dobro očuvanim dvorcem, tornjem i brojnim građevinama i palačama iz rimskog, gotičkog i baroknog razdoblja.

13
POI image

Rijeka Cetina

U podnožju rijeke Dinare, najviše planine u Hrvatskoj, teče rijeka Cetina povezujući Vrliku, Sinj, Trilj i Omiš duž toka dugoga 105 kilometara.

14
POI image

Salona

Središte Dalmacije u antičko doba bila je Salona, drevni grad okružen planinama Kozjak i Mosor kroz koji protječe rijeka Jadro.

15
POI image

Šolta

U azurnoj školjci neba i mora u splitskom arhipelagu, iz tihog plavog Jadrana iznjedrio je otok Šolta.

16
POI image

Starogradsko polje

Starogradsko polje zaštićeno je područje uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske baštine, a predstavlja najbolje sačuvanu grčku parcelaciju zemljišta na Sredozemlju.

17
POI image

Svetište Gospe Sinjske

Riječ je o najvažnijem marijanskom svetištu koje čuva zlatom okrunjenu sliku Čudotvorne Gospe Sinjske koju su 1687. donijeli franjevci iz Rame bježeći pred Turcima.