Središnja Hrvatska

Tišina i opuštanje na selu

Kontinentalna Hrvatska oaza je smirenosti, gdje pitoma brda čuvaju stare šume, vinograde i rijeke Savu, Dravu i Muru koje

pružaju osvježenje od ljetnih vrućina.

 

Smještena sjeverno i sjeverozapadno od hrvatske prijestolnice, ta regija skriva mnoštvo romantičnih srednjovjekovnih gradova

poput Koprivnice ili Varaždina, dvorce u prirodi kao što je Trakošćan i toplice s termalnom vodom koje su idealne ako vam je

potrebna obnova energije koja će vas revitalizirati u učiniti punima života.

PUNA ŽIVOTA

Kamo ići

1
POI image

Kalnik

Kalnik se nalazi na granici Zagorja, Prigorja i Podravine, oko 80 km od Zagreba. Ovdje posjetitelja dočekuju živopisan šumski svijet, poučna staza i ostaci dviju starih gradina.

2
POI image

Lonjsko polje

Silazeći s Alpa i Dinarida, Sava u izobilju preplavljuje livade i šume Lonjskog polja stvarajući odlične uvjete za život ptica i mriješćenje riba. To je područje dom nesvakidašnjem prožimanju netaknute prirode i tradicionalne arhitekture. 

3
POI image

Medvednica

Ta šumovita planina iznad Zagreba nudi kilometre pješačkih staza i skijaški centar na Sljemenu. Među zanimljivostima Medvednice nalaze se i špilje: najzanimljivija je Veternica sa svojim prolazima, slapovima i krškim oblicima.

4
POI image

Daruvar – Wellness oaza

Uz već poznate Daruvarske toplice grad njeguje imidž zelenoga grada; krase ga cvjetni perivoji i višestoljetna stabla, naslijeđena i stečena vrijednost i ljepota.

5
POI image

Dvorac Trakošćan

Dvorac Trakošćan nesumnjivo je jedan od najljepših dvoraca u Hrvatskoj i zasigurno najromantičniji. 

6
POI image

Ekomuzej Mura

Ekomuzej Mura nudi izniman mozaik bioraznolikosti pod UNESCO-ovom zaštitom te krajobrazne i kulturne raznolikosti, tradicijskih znanja, koja su očuvali gostoljubivi starosjedioci te etnološki obojenih tradicijskih manifestacija.

7
POI image

Ludbreg – Centar svijeta

Istina je da se mnogi svjetski gradovi nalaze na koncentričnim krugovima čije središte je upravo u Ludbregu.

8
POI image

Marija Bistrica

Marija Bistrica je najveće marijansko svetište u Hrvatskoj, smešteno u Hrvatskom zagorju udaljeno 30-ak km od Zagreba.

9
POI image

Muzej krapinskih neandertalaca

Jedinstveni Muzej krapinskih neandertalaca otvoren je 2010. i nalazi se blizu jednog od najvećih paleontoloških nalazišta u Europi. Sastoji se od izložbe posvećene neandertalcima i povijesti Zemlje od početaka do modernoga doba.

10
POI image

Muzej Staro selo u Kumrovcu

Taj zanimljiv muzej na otvorenome sastoji se od dobro očuvanih seoskih kuća sagrađenih krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Prikazuje tadašnji život kraja oko rijeke Sutle i teme poput zagorskih vjenčanja, konoplje, tkanine, lončarstva i kruha.

11
POI image

Samobor – Raj za sladokusce

Osim po Fašniku, Samobor je poznat i među sladokuscima po svojim kremšnitama, slasnom kolaču od pjenaste kreme.

12
POI image

Sisačka tvrđava

Ta dobro očuvana srednjovjekovna utvrda zanimljiv je podsjetnik na burna vremena, a privlačna je zahvaljujući izgledu i smještaju na obalama Kupe i Save te okružena prostranim livadama.

13
POI image

Stari rimski grad Andautonia

Stari rimski grad Andautonia nalazio se u današnjem selu Ščitarjevu, između Zagreba i Velike Gorice nekada trgovačko, gospodarsko i kulturno središte na rimskoj državnoj cesti Siscia - Poetovio.

14
POI image

Varaždin

Varaždin je središte i sjedište Varaždinske županije. To je grad muzej, grad izložaba, mode, grad đaka i studenata, grad suvremenog života. 

15
POI image

Veliki Tabor

Smješten je u općini Desinić u Hrvatskom zagorju. Uz Veliki Tabor veže se jedna od naših najpoznatijih legendi, o Veroniki Desiničkoj i Fridrihu Celjskom, čija je ljubavna priča nesretno završila.