Morski ribolov na Jadranu

Morski ribolov na Jadranu

VIP pozivnica za riblju avanturu

Jadransko more od davnina služi kao bogata trpeza narodima koji su naseljavali ova područja. Iliri, Grci, Rimljani i ostali osvajači prehranjivali su se ribom ulovljenom u plavim dubinama Jadrana. Hrvatsko se ribarstvo prvi put spominje 995. godine, a jedna od najvažnijih hrvatskih knjiga Ribanje i ribarsko prigovaranje opis je putovanja s ribarima.

 

Ovakav uvod pokazuje kako na hrvatskoj obali ljudi generacijama žive za ribolov, a brojna tradicionalna jela vezana su uz ribu i plodove mora. Razlozi su brojni. Kristalno čisto more, razvedena obala, brojni otoci i tihe uvale šalju VIP pozivnicu za riblju avanturu. Savršen sunčan dan uključen je u cijenu.

Hrvatsku možemo podijeliti na pet ribolovnih zona: Istra, hrvatsko primorje, srednja Dalmacija, južna Dalmacija i otvorene vode Jadranskog mora, a u njima obitava više od 400 ribljih vrsta.

 

Za sve ljubitelje ovog opuštajućeg sporta izbor je bogat. Rijetka kirnja, riblji šminker kovač, riblji car zubatac, moćna komarča i opasna škarpina samo su neke od vrsta koje su u vrhu prioriteta svih ribolovaca. Osim tradicionalnog lova s obale ili malenog brodića, vrijedi iskušati i tradicionalni noćni ribolov „iz ruke” kakav je na ovim prostorima poznat stotinama godina. Kaže se kako najbolje ribe grizu noću. Tajna je u strpljivosti i uvježbanoj tehnici.

Davor Rostuhar

Najljepša stvar kod sportskog ribolova u Hrvatskoj njegova je različitost. Svako mjesto na obali ili otoku ima lokalnog „barbu” čije su dugogodišnje iskustvo i zlatni savjeti vrlo često prevaga u dvoboju ribolovca i ribe.