Crni rižoto

Crni rižoto

Mnogima omiljeno jelo od riže mirisni je i kremasti rižoto koji sezonskim i domaćim namirnicama omogućuje da jednostavno zablistaju na našem tanjuru. Posebno je atraktivna varijanta ovog jela crni rižoto od sipe, koji osim odličnim okusom pažnju privlači i svojom neobičnom bojom dobivenom dodavanjem sipina crnila.

 

Ovaj morski specijalitet u dalmatinskim domovima najčešće se jeo kao lagano predjelo, premda je hranjivo i dovoljno ukusno da ga danas jedemo i kao pravu zvijezdu cijelog obroka. Intenzivnog je okusa i predstavlja pravu deliciju kojom ćete oduševiti ljubitelje ribljih specijaliteta. Iako ga mnogi smatraju raskošnim jelom, crni rižoto od sipe u Dalmaciji se često pripremao i kao posno jelo za Badnjak, kada se prema kršćanskoj tradiciji kuhaju jednostavni recepti s ribom i morskim plodovima.

 

Njegova priprema počinje kratkim tostiranjem riže koja se potom podlijeva manjom količinom vode, vina, temeljca ili odabranog umaka. Sama tekućina riži se dodaje postupno kako bi se iz te žitarice izvukao škrob zaslužan za kremastu teksturu ovog popularnog jela. Svježe ulovljenu sipu, koja je glavni adut crnog rižota, potrebno je dobro očistiti i pritom iz nje pažljivo izvaditi crnilo koje životinja inače upotrebljava kao obrambeni mehanizam protiv grabežljivaca. Samo razvodnjeno crnilo dodaje se u jelo pred sam kraj kuhanja kako bi ovaj rižoto poprimio svoj prepoznatljivi izgled. Osim sipe, poseban okus ovom rižotu daje i prošek, dalmatinsko desertno vino koje se riži dodaje prilikom kuhanja i kojem se pripisuje posebna aromatičnost.

 

Crni rižoto poslužite dok je još topao jer gubi kremastu teksturu kako skuhana riža upija preostalu tekućinu. Iako jakog okusa mora, ovaj je rižoto lako probavljiv pa je idealno predjelo u gozbama od više sljedova, a svježe namirnice kojih u Dalmaciji ne manjka jamče vrhunsko gastronomsko iskustvo.