Paprenjaci i medenjaci

Paprenjaci i medenjaci

Medenjaci su, kao što im i samo ime kaže, slatki kolačići koji se pripremaju s medom, što im daje poseban okus i čini ih posebno popularnom slasticom. Izradom medenjaka najčešće su se bavili medičari koji su, osim ukusnih medica i medovače, na sajmovima mamili osmijehe na lica velikih i malih upravo ovom poslasticom. Okusi medenjaka razrađivali su se po želji pa se tako u tijestu znalo pronaći i muškatnog oraščića, šafrana, limunove korice, ali i alkoholnih pića poput ruma, rakije ili prošeka. Pečeni medenjaci često su bili preliveni bijelom glazurom pripremljenom od bjelanjka i šećera u prahu, a medičari bi ih redovito ukrašavali i različitim uzorcima.

 

Medenjaci se rade od tijesta koje se priprema od brašna, praška za pecivo, šećera i jaja te se aromatizira dodavanjem klinčića, cimeta i nezaobilaznog meda. Za tu se namjenu najčešće upotrebljava med od kadulje, iako će medenjaci biti ukusni pripremljeni i od drugih vrsta tog slatkog i gustog pčelinjeg soka. Upravo će o boji odabranog meda ovisiti i boja samog kolačića. Med se u tijesto umiješa gotovo vreo, a zatim se tijesto zamijesi, razvalja i izrezuje u brojne oblike, od najjednostavnijih krugova do srca i zvjezdica, koje su posebno popularne u blagdansko doba oko Božića.

 

Još je jedan tradicionalni hrvatski slatkiš koji u sebi sadrži med paprenjak, hrskavi keks koji svoje ime duguje riječi papar. Taj izraz u ovom kontekstu zapravo ne obilježava samo jedan specifičan začin, nego je riječ papar nekada služila kao općeniti naziv za začine pa se tako u ovom keksu nalaze naribani klinčić, muškatni oraščić i cimet. Budući da je riječ o tvrđem keksu, oblikovalo ga se s pomoću različitih kalupa, a svojim prekrasnim mirisom privlačili bi znatiželjnike u kuhinju da pokušaju ukrasti barem jedan paprenjak. Na otoku Hvaru izrađuju se poznati hvarski paprenjaci, i to u svim prilikama, pa su tako rado viđeni slatkiš na brojnim svečanostima, ali i u brojnim domovima kao svakodnevni slatki zalogaj.

 

Iako im naziv spominje papar, u hvarskoj verziji paprenjaka toga začina nema, no u kontinentalnoj Hrvatskoj i na području Zagreba čak je i papar uključen među sastojke koji ovom keksu daju njegovu specifičnu aromatičnost. Papar nije jedina razlika između regionalnih verzija paprenjaka. Naime, dok će na moru osnovna masnoća koja se upotrebljava u tijestu biti maslinovo ulje, u Zagrebu i okolici to je ipak dostupnija svinjska mast. Prije pripreme tijesta za ove kekse prokuhao bi se med, pri čemu se uklanjala nastala pjenica. U ohlađeni med umiješalo bi se maslinovo ulje, prošek prokuhan sa začinima i brašno koje bi upilo svu tekućinu, tako da nastane meko tijesto koje se potom valjalo i oblikovalo u kekse. Kao i medenjaci, ispečeni paprenjaci ukrašavali su se smjesom od šećera u prahu i bjelanjaka, a često su se upotrebljavali i kalupi u obliku pečata koji bi im dali zanimljivi oblik.