Zagrebački odrezak

Zagrebački odrezak

Jedno od najpoznatijih jela kuhinje glavnog grada Hrvatske, turistima sve zanimljivijeg Zagreba, zagrebački je odrezak koji svoju popularnost među građanima duguje ukusnoj kombinaciji sastojaka, tekstura i okusa. Zagrebački odrezak je zapravo pohani teleći odrezak punjen šunkom i rastopljenim sirom te predstavlja raskošniju verziju poznatog bečkog jela Wiener Schnitzel, pohanog telećeg odreska bez ikakvih posebnih dodataka, zvanog jednostavno bečki.

 

Ovaj tradicionalni specijalitet priprema se od kvalitetne teletine koju je potrebno dobro istući i stanjiti u odrezak kako bi ga se moglo napuniti i preklopiti. Naime, na polovicu istučenog odreska stavlja se kriška kuhane šunke pa kriška sira koji će se prilikom pripreme otopiti i učiniti ovo jelo posebno slasnim. Preko nadjeva se zatim prebacuje ostatak odreska te se tako preklopljenom odresku dobro stisnu rubovi. Tako pripremljeno meso potrebno je prvo uvaljati u brašno pa u razmućena domaća jaja, a za kraj i u krušne mrvice kako bi se prženjem u vrućem ulju oko odreska stvorio hrskavi omotač. Na zagrijanom ulju zagrebački se odrezak prži sve dok se ne stvori zlaćana korica, a zatim se miče s vatre i stavlja na papirnati ubrus kako bi upio višak ulja.

 

Zagrebački odrezak zbog svojeg se izgleda često uspoređuje i sa slavnim švicarskim odreskom cordon bleu, no razlika leži u načinu pripreme, koji za cordon bleu može biti i pohanje i klasično prženje, dok zagrebački odrezak nastaje isključivo pohanjem. Iako ga se danas priprema i od drugih vrsta mesa, kao što su svinjetina, puretina ili piletina, teletina se smatra osnovnim sastojkom ovog tradicionalnog recepta. U restoranima se zagrebački odrezak poslužuje s kriškom limuna čija se kiselina odlično slaže s pohanim mesom, a najčešći su prilozi prženi krumpirići ili pak rizi-bizi, kuhana riža s dodatkom graška.