Slatkovodne ribe i fiš-paprikaš

Slatkovodne ribe i fiš-paprikaš

Šaran i pastrva najčešće se pojavljuju na hrvatskim tržnicama jer se uzgajaju u mnogim ribogojilištima. No, upućeni kupci znaju da je ponuda mnogo raznovrsnija: som i patuljasti somić (omiljen zbog praktičnih razloga: nema sitne kosti, samo kralježnicu) često se mogu kupiti u kontinentalnim ribarnicama, a nešto rjeđe izvanredno ukusni smuđ i štuka. Rijetkost je linjak, masna ali vrlo ukusna riba. Jegulja se ne da uzgojiti, ali se ipak pojavljuje u ribarnicama. Od gastronomima zanimljivih vrsta u bistrim hladnijim rijekama obitava i lipljen, (lipanj, lipan), no njega treba uloviti jer se na tržnicama gotovo nikada ne pojavljuje.

 

Paprikaš od slatkovodne ribe, poznatiji kao fiš-paprikaš spada među najveće slavonske specijalitete, a može se dobiti i u zagrebačkim restoranima, osobito petkom. Za dobar fiš-paprikaš potrebno je imati što više vrsta riba. Priprema se u kotliću na vatri. Glavni mu je začin mljevena paprika, slatka i ljuta. Mađari u Hrvatskoj poznati su po proizvodnji vrhunske mljevene i tucane crvene paprike pa se tako u okolici Vukovara, osobito u selu Čakovac (ne brkati s gradom koji se zove Čakovec) uzgaja, suši, tuca i melje slatka i ljuta paprika najviše svjetske kakvoće.