Štrudle

Štrudle

Iako ih danas možete pronaći gotovo u svakoj pekarnici, industrijski pripremljene i punjene sirom ili tipičnim voćnim nadjevima od jabuka ili višanja, savijače, odnosno štrudle nekada su domaćicama predstavljale pravi izazov jer su za pripremu izvrsnoga tankog tijesta koje čini osnovu ovog kolača bile potrebne vještina, brzina i upornost.

 

Premda se radi od jednostavnih sastojaka – brašna, malo octa, soli i vode, prema tradicionalnoj recepturi tijesto se s pažnjom obrađuje i polako razvlači sa svih strana sve dok ne nastane velika tanka kora spremna za punjenje. Pažljivo razvučeno tijesto potom se premazuje nadjevom po želji pa se uz pomoć pobrašnjenog stolnjaka na kojem je tijesto vučeno namata te stavlja u plitki lim za pečenje u pećnici. Tradicionalne kombinacije ribanih jabuka s grožđicama i cimetom, sira ili trešanja pomiješanih s krušnim mrvicama mnogima su omiljena punjenja, a oni željni eksperimentiranja pune ih sezonskim voćem i povrćem. Kada je pečena, štrudla je lijepe zlaćane boje i hrskave kore, a prije posluživanja posipa se šećerom u prahu za posebnu slast.

 

Štrudle svoje porijeklo vuku još iz austrougarske kuhinje, a neki tvrde da im se korijeni mogu pronaći i u lisnatim desertima iz Turske. Neovisno o tome odakle potječu, već se stoljećima pripremaju i u našim krajevima, gdje ih rado jedu sve generacije kao desert ili slatku užinu. Ovoj se slastici u čast organiziraju se čak i festivali poput ŠtrudlaFesta u mjestu Jaškovo kraj Ozlja s natjecanjima za najbolju profesionalno i amaterski pripremljenu štrudlu.

 

Upravo su predani stanovnici Jaškova 2015. godine pripremili i najdužu štrudlu od jabuka na svijetu! Impresivna štrudla duga čak 1479,38 centimetara omogućila im je da postave Guinnessov svjetski rekord te svoj kraj pretvore u zanimljivu turističku destinaciju koja privlači lokalne, ali i internacionalne posjetitelje.