Zagorski štrukli

Zagorski štrukli

Financijski pristupačni i jednostavni domaći sastojci te spretne zagorske ruke koje stoljećima razvlače meko tijesto pretvorile su štrukle u izvrsno predjelo, zasitan dodatak juhama, ukusno glavno jelo, brzu užinu ili slatki desert s kojim jednostavno nije moguće pogriješiti.

 

Zagorski štrukli ili štruklji, tradicionalni specijalitet Hrvatskog zagorja, pripremali su se u svakom domaćinstvu od sastojaka koji su bili lako dostupni, a njihova popularnost među lokalnim stanovništvom prerasla je granice Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije pa ih se danas često priprema i u svrhu predstavljanja hrvatske gastronomije u svijetu. U želji da se zagorski štrukli zaštite kao autohtono hrvatsko jelo, umijeće njihove pripreme upisano je u Registar nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

 

Njima u čast, u mjestu Kumrovec od 2009. godine održava se i Štruklijada, posebna manifestacija organizirana u svrhu promicanja i očuvanja tradicionalnog načina pripreme štrukla, koja iz godine u godinu privlači sve više domaćih i stranih gostiju.

 

Štrukle je moguće pripremiti na dva načina, kuhanjem i pečenjem. Osnovno tijesto nadjeveno kravljim sirom upotrebljava se u obje metode, no dok se u slanoj vodi kuhane štrukle može prilikom posluživanja preliti rastopljenom mašću i posuti preprženim krušnim mrvicama odnosno poslužiti u mirisnoj juhi, zapečeni se štrukli prije termičke obrade dodatno zaliju vrhnjem.

 

Za štrukle je potrebno zamijesiti tijesto pripremljeno od brašna, soli, jednog jajeta, mlake vode, malo octa i ulja, pustiti ga da se malo odmori pa ga potom dobro razvući i nadjenuti kombinacijom kravljeg sira, soli, jaja i kiselog vrhnja, uz dodatak šećera za slatke štrukle. Nadjeveno tijesto spretno se namota s pomoću stolnjaka na kojem se tijesto razvlačilo te se zatim razdjeljuje u jastučiće koji se dalje pripremaju na odabrani način.

 

Ukusnim štruklima razveselit će se sve generacije, a koji god način pripreme odabrali, nećete pogriješiti!