Vinska regija Slavonija i Podunavlje

Vinska regija Slavonija i Podunavlje

Carstvo bijelih vinskih sorti nad kojima suvereno vlada graševina, regiju Slavonija i Podunavlje, obilježavaju velike površine prekrivene vinogradima i sve kvalitetnija vina.

 

Slavonija i Podunavlje jedna je od četiri vinske regije u Republici Hrvatskoj, a proteže se od Virovitice i Daruvara pa sve do Dunava i Baranje na zapadu. Regiju obilježavaju velika područja prekrivena vinogradima na kojima se proizvodi najveća količina vina u cijeloj državi, a sama tradicija uzgoja vinove loze seže još od rimskog doba. Slavonska vina odličan su omjer kvalitete i cijene, a za ona vrhunska grožđe raste na položajima Venje i Mitrovac kutjevačkog vinogorja, kao i u Erdutu, Belju, Srijemu, Daruvaru, Baranji ili Iloku. Slavonija je već desetljećima hrvatsko carstvo bijelih sorti, pa tako u slavonskim vinogradima i danas rastu brojne internacionalne sorte popularne u svijetu, kao što su pinot sivi i bijeli, rajnski rizling, chardonnay, traminac, sauvignon i tako dalje, no na tronu već godinama suvereno sjedi graševina.

 

Iako je zapravo riječ o još jednoj internacionalnoj bijeloj sorti, proizvodnja graševine u ovoj je vinskoj regiji dovedena do tih razina da je mnogi poistovjećuju sa Slavonijom i doživljavaju kao autohtonu. Najraširenija je i najpopularnija od vinskih sorti koje rastu na našem tlu, a vinari od nje proizvode cijeli niz različitih stilova vina za svaku prigodu. Iako je Slavonija nekada bila mjesto na kojem su se mogle naći i sorte crnog grožđa poput frankovke, kadarke i portugisca, u vinogradima ove regije tek se odnedavno ponovno počinju sve više uzgajati te sorte, kojima društvo prave još i pinot crni, cabernet sauvignon, merlot i Zweigelt. Velike površine prekrivene uređenim vinogradima nisu uvijek bile garancija kvalitete vina, no u novije vrijeme vinari predano rade na tome da uzdignu svoju proizvodnju na viši nivo. Pritom se u Slavoniji i Podunavlju javljaju i novi, manji proizvođači koji svoj urod pretvaraju u nagrađivane vinske etikete.