Dalmacija – Zadar

Dalmacija – Zadar

Ova najveća hrvatska povijesna regija nalazi se u najsjevernijem dijelu Dalmacije, sa Zadrom kao najvećim središtem. Zadarsku ćete regiju izabrati zbog njezine slikovite obale više od tisuću kilometara, koja obuhvaća i obalnu liniju tristotinjak otoka i otočića koji joj pripadaju.

Od većih i poznatijih otoka tu su Pag, Dugi otok, Ugljan, Pašman, a regija geografski graniči s Kornatima i istoimenim nacionalnim parkom.

 

Dobar dio raja, kako zadarsku regiju nazivaju njezini vjerni posjetitelji, nalazi se u unutrašnjosti.

Tu se, među ostalim, smjestio Nacionalni park Paklenica, u čijim se impresivnim kanjonima odigrava pravi spektakl prirode.

 

Pustolovniji među kampistima mogu se ovdje okušati u takozvanom canyoningu, ili kanjoningu, odnosno putovanju kroz kanjone korištenjem različitih tehnika kretanja, hodanjem, penjanjem, plivanjem. Na taj ćete način bolje otkriti i istražiti fenomene koji čine ovaj dio Hrvatske potpuno drugačijim od drugih. U blizini toga nacionalnog parka nalazi se mjesto Modrić s istoimenom špiljom, dugom 840 metara i prepunom špiljskih ukrasa, stalagmita i stalaktita. Iz zadarske su regije lako dostupni i nacionalni parkovi Plitvička jezera, Sjeverni Velebit, ali i Nacionalni park Krka. Ovaj dio Hrvatske dom je brojnim parkovima prirode, Telašćici na Dugom otoku, Vranskom jezeru, najvećem prirodnom jezeru u Hrvatskoj, i planini Velebit. Ako vam je želja barem djelić svog odmora provesti u osami na nekoj od pješčanih ili šljunčanih plaža daleko od glavnih turističkih odredišta, možete se, u organizaciji domaćina, uputiti na neki od nenaseljenih otoka na kojima se razvija robinzonski turizam. Neka od prirodnih bogatstava naći ćete i na jelovnicima. Tako je, primjerice, u zadarskoj regiji oživljena tradicija korištenja lavandinog cvijeta u kulinarstvu, najviše u desertima, pa možete kušati sladoled, kremu, kolačiće ili sorbet s lavandom. Od gorkaste dalmatinske višnje maraske, koja najbolje uspijeva upravo u okolici Zadra, proizvodi se zadarski Maraschino, liker poznat u cijelom svijetu, čija je receptura zapisana u 16. Stoljeću u Dominikanskom samostanu u Zadru.

Maja Danica Pečanić
Desertu s lavandom i čašici likera od zadarskih višanja prethodit će šokol, suhomesnati proizvod koji se dobiva od mesa svinjske vratine, ali i različiti specijaliteti od ribe, školjki i mekušaca, začinjeni domaćim maslinovim uljem. Ponuda je zaista bogata. Na vama je samo da izaberete.

Kampovi

Dalmacija – Zadar

Gdje počinje hrvatska kultura.

Prostor istinske božanske inspiracije

Dalmacija – Zadar

Festival boja

Žarko plavetnilo mora, raskošno zelenilo borova i maslina te čista bjelina dalmatinskoga kamena čine paletu boja zadarske regije iznimnom i jedinstvenom u svijetu.