Lika – Karlovac

Lika – Karlovac

Kako to izgleda kada na malom prostoru imate pješčane plaže, jedan od najljepših svjetskih nacionalnih parkova i obronke najveće planine u Hrvatskoj?

To ćete doznati posjetite li Liku i Karlovac, područje bogato šumama, vodom i jedinstvenim ljepotama netaknute prirode, u kojima možete uživati u miru i tišini.

 

Manji kampovi u idiličnim ruralnim krajolicima, uz rijeke na kojima se organiziraju rafting i safari kanuing, samo su neke od turističkih prednosti ovoga dijela Hrvatske. Regija se može pohvaliti svjetski poznatim Nacionalnim parkom Plitvička jezera, fenomenom od 16 jezera međusobno povezanih slapovima. Riječ je o najstarijem i najposjećenijem nacionalnom parku u Hrvatskoj, u kojem obitava raznolik biljni i životinjski svijet. Tu je i Nacionalni park Sjeverni Velebit, dio planinskog lanca kojipovezuje Liku s Jadranskim morem.

 

Upravo se na sjevernim obroncima najveće hrvatske planine smjestilo Krasno, jedno od najvećih planinskih naselja u Hrvatskoj. Ovdje, unutar Parka prirode Velebit, nalazi se poznato svetište Majke Božje od Krasna, gdje se svake godine na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, okupljaju vjernici iz cijele Hrvatske. Osim što nudi šetnje nekima od najljepših dijelova svijeta, mnoge mogućnosti za planinarenje i vjerski turizam, područje Like i Karlovca razvija i lovni turizam, ali i onaj speleološki. Neke od zanimljivosti kraja dočekat će vas na stolu. Pa tako Liku ne napuštajte prije nego što okusite lički krumpir, proizvod zaštićenoga zemljopisnog podrijetla ili sir škripavac. Neka vam nepce osjeti i neki od autohtonih aperitiva, poput rakije od šljiva i krušaka ili likera od borovnice. Cestom Jozefinom od Senja, sjedišta Ličko -senjske županije i najveće urbane aglomeracije na hrvatskoj obali između Rijeke i Zadra, stići ćete u Karlovac, središte Karlovačke županije. Ovaj grad na četiri rijeke, Kupi, Korani, Dobri i Mrežnici, udaljen je od Zagreba, glavnoga grada Hrvatske, 60-ak kilometara te je poznat i po svojoj starogradskoj jezgri u obliku šesterokrake zvijezde sa središnjim trgom i ulicama koje se sijeku pod pravim kutom.

Ivo Biočina
U ovu regiju spada i sjeverni dio otoka Paga, otoka kamena, soli, čipke, zabave, ali i višestruko nagrađivanog sira s okusom domaćega aromatičnog bilja. Otok se jednim dijelom nalazi na prostoru Ličko-senjske, a drugim na području Zadarske županije. Kampistima se ovdje nudi boravak uz neku od lijepo uređenih plaža u predivnim malim prirodnim uvalama.

Kampovi

Lika – Karlovac

Romantičan spoj s prirodom.

Dobrodošli u krajolik snova!

Lika - Karlovac

Put u divljinu

Sa svojim rijekama, planinama, netaknutim šumama, jezerima, klancima i špiljama, regija Lika i Karlovac oduševit će vas

najvećim brojem nacionalnih parkova i parkova prirode.