Mini kampovi

Mini kampovi

Običaje pojedinih dijelova Hrvatske bolje ćete upoznati u intimnoj atmosferi manjih, tzv. mini kampova. Riječ je o manjim kampovima kapaciteta do 30-ak smještajnih jedinica, odnosno za najviše 100-tinjak osoba, koji su otvoreni kampistima uglavnom u sklopu obiteljskih posjeda i dvorišta.

Duž cijele obale Jadrana, od Istre do Dubrovnika, naći ćetetakav kamp u kojem ćete zajedno s malim brojem drugih kampista uživati pod krošnjama masline, u sjeni bora ili palminih grana, tik do vinograda, plaže i mora, ili kakve predivne prirodne atrakcije. No, može se dogoditi i da sve to na vlastito oduševljenje ne dijelite ni s kim. U mini kampovima, koji su uglavnom smješteni na lijepim pozicijama, sa svojim ćete novostečenim prijateljima uživati u delicijama koje će vam spremiti domaćini. Možda će to biti riba koju ste sami ulovili na ribarenju na koje vas je poveo vaš domaćin, koji će se ujedno pobrinuti da, osim lokalne gastronomije, upoznate i prirodne ljepote koje okružuju njegov kamp te će vam organizirati i razgledavanje ili vas uputiti kako doći do obližnjega nacionalnog parka, srednjovjekovnoga gradića, većega turističkog odredišta ili otoka. A organizirat će za vas i druge kampiste i zabavne večeri. Sve je to i više nego dovoljno da nadopuni kulturnu, sportsku i rekreacijsku ponudu kampa i njegove neposredne okolice. No, maleni kapacitet ne mora nužno značiti i nedovoljnu opremljenost. Nekim se hrvatskim malim kampovima, osim pod šatorom ili u kamperu, može boraviti i u unajmljenim mobilnim ili kamp-kućicama. Najmanji imaju tek desetak smještajnih jedinica, ali baš svaki ima neku posebnost.

 

Što se tiče njihove prisutnosti u Hrvatskoj, najveći je broj malih kampova u Dalmaciji, u zadarskoj i dubrovačkoj regiji te na pojedinim otocima. Ima ih i u unutrašnjosti Hrvatske, uz rijeke ili jezera i nedaleko od većih hrvatskih turističkih destinacija. Na hrvatskom kontinentu takvi su kampovi svake godine sve brojniji. Idealni su kao mjesto za odmor tijekom kružnih obilazaka unutrašnjosti i otkrivanja čari hrvatskog kontinenta. Među takvim kampovima ima i onih koji su smješteni u nekim od najatraktivnijih predjela hrvatske unutrašnjosti, gdje se s ostalim kampistima možete družiti uz ugodnu vatru, pa biste se ovdje mogli zadržati i više nego što ste to prvotno planirali.

Za one koji putuju kamperima, mini kampovi su idealni odabir za smještaj. No najveća im je prednost ipak ta što imaju sve uvjete za opuštajući odmor u neposrednom kontaktu s prirodom i svim njezinim bogatstvima, a sve to u doticaju s domaćinima.

A upravo je to bit kampiranja.