Tramontana – milosrdnija sestra bure

Tramontana – milosrdnija sestra bure

Prema Ianu Gibsonu, piscu biografije Salvadora Dalija, slavni se umjetnik zbog tramontane preselio iz Figueresa u Barcelonu jer više nije mogao podnijeti njezino puhanje. U Hrvatskoj je tramontana sjeverni prohladan vjetar koji navješćuje lijepo vrijeme.

 

Ime je dobila od latinske riječi transmontanus koja znači „preko planine”. Talijansko je značenje riječi tramontana „sjeverna zvijezda”. U Hrvatskoj su lokalni ljudi izmijenili pokoje slovo u nazivu pa se znaju čuti različite inačice, primjerice tramuntana, termuntana, trmuntana, trmuntona ili tarmuntona, ali je ime ostalo prepoznatljivo.

 

Tramontana nastaje od zračnih masa koje su se djelomično rashladile negdje u Dolomitima u Italiji ili sjevernije u planinama susjednih zemalja. Mase kreću na Jadran s popriličnim ubrzanjem, a znaju nas iznenaditi povremenim refulima – udarima povećane brzine, jer je tramontana ipak slična pravoj buri, samo što puše ravno sa sjevera i nije tako žestoka i tako jakih udara kao što zna biti prava bura. S obzirom na to da obično najavljuje dolazak jače sestre bure, često se zna reći kako je tramontana – spremljena bura.

 

Tijekom ljeta nastaje kao lokalan vjetar koji je prolazan i kratkotrajan te obično prođe za jedan dan, ali zna napraviti velike valove, i to posebice dalje od obale. U ekstremnim situacijama, pogotovo na pučini, zna dosegnuti i snagu bure. Ta je informacija posebice korisna za nautičare jer za sidrišta treba izbjegavati uvale otvorene sjeveru.

 

Jedriličari ga vole, unatoč uzburkanom moru, jer se može raspuhati do jačine od 25 čvorova pa strastvenim ljubiteljima pruža dobru zabavu jer puše snažno i postojano. Posebice je obožavaju surferi u uvali Preluk gdje je tramontana stvorila raj na zemlji. Zbog prirodnog fenomena koji dovodi do povećanja temperaturnih razlika između kopna i mora dolazi do slijevanja vjetra kroz uvalu. Tramontana je u Preluku najjača između pet i sedam ujutro pa se u cik zore na Kvarneru zna skupiti i nekoliko stotina surfera.