Dalmacija – Dubrovnik

Dalmacija – Dubrovnik

Regija Dalmacija – Dubrovnik ima najplodniju hrvatsku dolinu rijeke Neretve, na čijem je ušću močvarno područje iznimnog krajolika. Drugi po veličini hrvatski poluotok Pelješac mjesto je gdje se proizvode neka od najboljih hrvatskih crnih vina i gdje se kušaju najbolje školjke iz stonskog zaljeva. U najpoznatijem ljetnikovcu dubrovačke vlastelinske obitelji Gozze najoriginalniji je primjer hrvatske vrtne arhitekture Arboretum Trsteno, a otok Lokrum čuva zanimljivu zbirku eukaliptusa, kaktusa i ostalog egzotičnog bilja. Najzeleniji otok Mljet nacionalni je park, a Lastovsko otočje čini najmlađi park prirode u Hrvatskoj.

 

Očuvana seoska naselja čuvaju otoci Korčula i Elafiti, a idilična naselja Konavala do danas su zadržala izgled tradicijske kamene arhitekture iz doba Dubrovačke Republike. Kamo god krenete, čekaju vas osobite kulturne i prirodne vrijednosti.

 

Najatraktivnija obiteljska poljoprivredna gospodarstva smještena su u Konavlima. Imanja okružuju velike okućnice, najčešće s bazenom i vrtom, te šume starih hrastova. Tradicionalne konobe mjesta su za uživanje u tradicionalnim konavoskim izvrsnim crnim i bijelim vinima, jelima pripremljenima po originalnoj recepturi od biranih proizvoda uzgojenih u domaćem vrtu, likerima i maslinovom ulju. Za goste koji žele upoznati šire područje dubrovačke regije domaćini osmišljavaju turističke obilaske, nove i zanimljive programe aktivnog odmora u prirodi, adrenalinske, povijesne i vinske ture, ali i kreativne radionice.

 

S turističkih imanja pruža se idiličan pogled na konavoski pejzaž koji krase šume čempresa, koji se doimaju kao uskličnici koji okružuju polja i okolna sela te vas podsjećaju koliko priroda može biti lijepa.

Dalmatia – Dubrovnik
Luka Esenko

Kamene kuće u selu Ljubač, od kojih neke datiraju još iz 16. st., svoju ponudu temelje na lokalnim specijalitetima i tradicijskom načinu pripreme jela, poput zelene meneštre i jela ispod peke. U konobi s tradicionalnim rustikalnim ambijentom, uz zvuke dalmatinske pjesme, možete kušati domaća vrhunska vina i likera proizvedenih na gospodarstvu. Gosti na gospodarstvu mogu uživati promatrajući ili sudjelujući u prezentaciji običaja, sezonskim poslovima i aktivnostima u prirodi šetnji kroz vinograde i maslinike, vožnji biciklom ili odlaskom do obližnje plaže ili stjenovitog kupališta.

 

Preporučujemo vam da budete gosti na otocima – obiteljska poljoprivredna gospodarstva na Korčuli, Elafitima, Mljetu i Lastovu s veseljem će vas dočekati. Svoju ugostiteljsku ponudu temelje na vlastitim poljoprivrednim proizvodima, lokalnim specijalitetima i tradicijskom načinu pripreme ribljih jela. Kao vinari, posebno su ponosni na vlastita vrhunska vina. Gostima je omogućeno, ako žele, sudjelovanje u raznim aktivnostima ili s domaćinima mogu otići u ribolov ili obilazak vinograda. Okolica gospodarstva raj je za kupanje, šetnje, planinarenje i vožnju biciklom.

 

Kupališni turizam prevladava na dubrovačkim otocima, ali ruralni turizam u unutrašnjosti otoka svojom bogatom ponudom iz vlastite poljoprivredne proizvodnje može oduševiti svakog putnika namjernika, zato dođite i uživajte u okusima i mirisima!