Lika – Karlovac

Budite naši dragi gosti u turističkoj regiji Lika – Karlovac koja predstavlja svojevrsnu granicu između obalnog i kontinentalnog dijela. Prevladavaju impresivni reljefni oblici, guste šume, čudesne špilje, rijeke i jezera. Uz bogatu prirodnu baštinu, neizostavno je posjetiti stara seoska naselja s još do danas sačuvanim tradicijskim kućama, stare gradove, utvrde, dvorce i srednjovjekovnu kulturnu baštinu koji svjedoče o slojevitoj povijesti ovog područja. Harmoniju prirode i tradicije osjetit ćete se na svakom koraku svojeg posjeta obiteljskim seoskim domaćinstvima.

 

Krenite od grada Karlovca, atraktivne destinacije za odmor i zabavu, koji se smjestio u srcu Hrvatske na sutoku četiri rijeke. Obiteljska seoska gospodarstva raspršena u neposrednoj blizini Karlovca, Slunja, Ozlja, Ogulina i Duge Rese svojim gostima na uređenim seoskim imanjima pružaju pravi odmor i užitak u prirodnim ljepotama krajolika. U seljačkim domaćinstvima može se prespavati i uživati u okusima domaće hrane, a ako posjetite koji vinski podrum, domaćini će vas upoznati s raznovrsnim vrhunskim vinima i domaćim delicijama iz svoje ponude.

Lika – Karlovac

Ako ljeti posjećujete ovaj turistički kraj, uživajte u vožnji biciklom, kupanju na jezeru Sabljaci, sportskom ribolovu, planinarenju, obilasku kulturnih znamenitosti i kušanju lokalnih specijaliteta. Izlet s raftingom na Mrežnici pogodan je za obitelji s djecom.
U Ogulinu posjetite Ivaninu kuću bajki, jedinstveni multimedijski i interaktivni centar izgrađen poput kuće s kraja 19. stoljeća, iz vremena kada je u Ogulinu živjela spisateljica Ivana Brlić-Mažuranić. Pozivamo vas i u obilazak Đulina ponora nad rijekom Dobrom, koji ima svoju čarobnu priču.
Podsjećamo vas da na svojem putu posjetite Rastoke, vodeničarsko naseljene nastalo na spoju rijeka Slunjčice i Korane, biser prirodne baštine.
Svakako nastavite svoja turistička istraživanja – Lika vas zove. Uživajte u ljepotama nacionalnih parkova Plitvička jezera i Sjeverni Velebit, rijekama i špiljama. Plitvice su, sa 16 velikih i malih jezera smaragdne boje koje je voda stvorila probijajući se kroz dolomitnu i vapnenačku podlogu, davne 1979. godine uvrštene u UNESCO-ov popis svjetske prirodne baštine.


Još je jedan fenomen ličkog kraja dolina rijeke Gacke, koja oduševljava svojom ljepotom. Vožnja kajacima Gackom idealan je izbor za veslanje za odrasle i djecu.

Razveselit će vas i druge ličke zanimljivosti kao što su utočište za mlade medvjede u Kuterevu, zadiviti mnogobrojni špiljski objekti poput Cerovačke špilje u Gračacu, mlinice na rijeci Gacki te Memorijalni centar „Nikola Tesla” u Smiljanu. Lika, skrivena od mora najvećom hrvatskom planinom Velebitom, pruža putniku namjerniku zdrave aktivnosti poput šetnje livadama i proplancima, vožnje bicikla šumovitim predjelima, raftinga na brzim rijekama, zdravu i ugodnu planinsku klimu i ugodan smještaj u seoskim tradicijskim domaćinstvima i kućama za odmor.
Opustite se u mirnom okruženju seljačkih domaćinstava u kojima se poslužuju ukusna, zdrava i tradicijska jela pripravljena od izvornih namirnica koje odražavaju posebnosti podneblja.

Prije nego što napustite šetnje po Lici, svakako prošetajte po Senju i senjskoj okolici. Razgledajte Senj, upoznajte njegovu kulturno-povijesnu baštinu, osvježite se u plavom Jadranu, a onda posjetite Krasno, jedno od najvećih planinskih naselja u kojem možete naći smještaj u tradicijskim kućama uz izvrsnu ponudu tradicijskih delicija.

Ova će vas regija potpuno opustiti i očarati. Budite uvjereni da ćete se odmoriti kao što već dugo niste!